Dárdai Pali, a legnagyobb király
2014. október 12. írta: strokejames

Dárdai Pali, a legnagyobb király

meccselemzés, Románia-Magyarország

Sokszor előkerült már, mit jelenthet egy sorsdöntő meccs szempontjából, ha a szövetségi kapitány által felrajzolt kezdőt senki nem találja el előre. Az esetek többségében sok jót nem, vegyük például az elhíresült északír meccset, ahol Pintér Attilának sikerült akkora váratlant húznia, hogy még a saját játékosai sem igazán tudtak mit kezdeni vele. Persze nem csak magyar edzők tudnak belesülni a felmondott leckébe, járt már pórul hasonló előzmények után Guardiola, Löw, vagy épp Deschamps is, a jelenség tehát a világ minden tájára igaz. Annál nagyobb dolog, hogy Dárdai Palival nem ez történt, pedig viszonylag kevés helyen láttam felskiccelve azt a várható kezdőt, amit végül a pályára dobott. 

 

Arra számítani lehetett, hogy elsősorban a kontrákban bízunk majd, de így is meglepő tökösségre vallott, hogy Stieber, Dzsudzsák és Lovrencsics is a kezdőben kapott szerepet. Mindegyiküknek a sebessége az igazi erénye, de mivel mindhárman a pálya szélén érzik jól magukat, eddig egyetlen kapitány sem vállalta be, hogy egyszerre használja őket. Dárdai igen, és bár a húzás nem jött be teljes mértékben, jól mutatta, hogy mennyire másképp gondolkozik a kapitány, mint elődei.

Gera védekező középpályásként szintén meredek húzásnak tűnt, bár az is igaz, hogy ezen a poszton elfogytunk, Pintér lesérült, Korcsmárra védőként volt szükség, Varga Józsi pedig Észak-Írország ellen látványosan besült ezen a poszton. Tőzsér jöhetett volna még szóba, de neki sosem a védekezés volt az igazi erénye, így a kapitány tulajdonképpen a legkiszámíthatóbb kockázatot vállalta be Elek mellé.

A románok a megszokott 4-2-3-1-es felállásukkal kezdtek, Chiriches lett a jobbhátvéd, Grigore mellé Goian került be, őt korai sérülése után a Premier League-ben focizó Gardos váltotta. Elöl a visszatérő Sanmartean mellett Chipciu és Maxim kezdett, a csatár pedig némi meglepetésre a korábbi Sevilla-játékos Rusescu lett. 

Első félidő

Az előzetes várakozásoknak megfelelően mi inkább a védekezésre koncentráltunk, a védelem - különösen az első percekben - mélyen ült, elé pedig egy második négyesláncot is felhúzott Dárdai, így labda nélkül tulajdonképpen 4-4-2-őt játszott a csapat. Dzsudzsák maradt balszélső, Stieber pedig Szalai mellé zárkózva próbálta zavarni a románok labdajáratását.

A románok a szokásoknak megfelelően óriási elánnal kezdték a meccset, ránk borították a pályát, gyorsan el akarták venni a kedvünket a játéktól. Dárdai a meccs utáni sajtótájékoztatón is utalt rá, de már a pályán jól látszott, hogy ezzel nem sokat tudtunk kezdeni, szerencse kellett hozzá, hogy megússzuk az első rohamokat. Nagyjából 6-7 percig ki sem tudtunk jönni a tizenhatosunkról, a románok pedig okosan és gyorsan a szélek felé terelték a játékot. Nagyjából így:


Sanmartean a baloldalról befelé húzódik, ezzel helyet csinálva a felfutó szélsőbekknek, Rat-nak. A románt Lovrencsics nem követi, így Varga óriási nyomás alá kerül, egyszerre kétfelé kellene figyelnie, ez viszont nyilván nem sikerül neki, simán átjátsszák egy kényszerítővel. Középen Rusescu is lépéselőnyben, óriási szerencse, hogy Korcsmár bele tudott vetődni a beadásba.

Az első félidő első fele nagyjából így telt, a magyar csapat szervezetten és fegyelmezetten védekezett, a 4-4-2 csak pillanatokra bomlott meg, mindenki centiméterre pontosan tisztában volt a feladatával. A két négyeslánc között nem volt sok hely, így a románok jobb híján a szélre tologatták ki a labdát, ezeken kívül csak a folyamatosan visszalépő Sanmartean indításaiban bízhattak.

Dárdai a meccs előtt arról beszélt, le fogjuk támadni a románokat. Nem füllentett, szinte végig aktívan toltuk az ún. hamis letámadást, ami a gyakorlatban a labdás játékos zavarását jelenti. Hogy nem kockáztattunk sokat, azt viszont jól mutatja, hogy maximum 2 játékost használtunk a feladatra, és őket is csak akkor, amikor a románok már átlépték a térfelünket. A hatékonyság nem volt túl nagy, többször előfordult, hogy 1-2 passzal sikerült átjátszani a csapdát, de nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a románokból viszonylag hamar kifogyjon a szusz.


Támadnak a románok: Piturca csapata labdabirtokláskor átállt 4-1-4-1-re, Hoban visszalépett a védelem elé, Pintilii pedig Gera és Elek közé húzódott. A két szélső közül Maxim a vonalak mellett nyomult, Sanmartean viszont befelé indult, ezzel helyet csinálva Rat felfutásaihoz. A magyar oldalon kiválóan látszik a 4-4-2-es védekezési szisztéma, és a labdás játékos letámadása is: a képen Chirichest éppen Dzsudzsák és Stieber abuzálja.

A románok belső hármasa (Sanmartean, Chipciu, Maxim) viszonylag sokat változtatta a helyét, sőt, Rusescu is gyakran hátrébb lépett egy sorral, hogy megpróbálja összekuszálni a magyar védekezést. Ez ellen az lett volna a leghatékonyabb fegyver, ha el sem jut a labda a román támadókhoz, de Dárdai letámadása ehhez kevés volt, még úgy is, hogy már a térfelünk tetején rendszerint megpróbálkoztunk vele.


A visszafelé lépő Maximmal ezúttal Elek mozog ki, Stieber pedig a támadósorból segít vissza, megint ott a kettő egy elleni letámadás a pálya közepén. Pechünkre a román kiforog, így viszont már kötelező lefaultolni, ebből jó pár sárgát összeszedett a csapat.

Mivel a románok viszonylag sokszor átjöttek a letámadásunkon, kénytelenek voltunk a kapunk elé húzódni, amivel kicsit magunkra is húztuk az ellenfelet. A középső tömörülés és a gyange magyar szélső védők miatt Piturca a támadóharmadban kezdettől fogva a szélek felé terelte a játékot, ami sokszor vezetett 2 az 1, vagy éppen 3 a 2 elleni szituációkhoz a vonalak mellett. Ezzel nem könnyen bírkoztunk meg, sokszor a szerencsére is szükség volt, hogy megússzuk a román helyzeteket.


Támadnak a románok: Sanmartean itt már a jobbszélen, de a feladata változatlan, befelé mozgásával a felfutó szélső hátvédnek csinál helyet. Dzsudzsák ugyan visszajön vele, de sokat nem tud hozzátenni a védekezéshez, pláne, mivel mögötte Chipciu nagyon jó érzékkel mozog be a Kádár kilépése miatt megnyíló folyosóba. Elek lemarad, de végül kis szerencsével megússzuk a necces helyzetet. 

A fentiekből is látszik, az első fél órában nagyon nagy volt a nyomás a csapaton, alig-alig tudtuk kihozni a labdát a saját térfelünkről. Ha viszont sikerült, akkor Dárdai öt embernek is engedélyezte a felfutást, a nyilvánvalóan adódó Szalai-Stieber-Lovrencsics-Dzsudzsák tandem mellett a Gera-Elek kettős egyik tagja is csatlakozhatott a támadásokhoz.


Támadnak a magyarok: Mivel a baloldalon fut az akció, Elek is csatlakozhat a támadáshoz. Jól látszik, hogy a legtöbb magyar játékos a labda felé mozog, az összejátékot keressük, nem céltalan felíveléseket küldünk Szalai irányába. Persze a románok sem bízzák a véletlenre, Szalait és Dzsudzsákot is egyszerre két ember fogja.

Az óriási román offenzívák nagyjából a 35. perc környékén fújtak ki, ekkor már viszonylag sokszor odaértünk a kapujuk közelébe, szögletet, szabadrúgásokat harcoltunk ki, az egyik ilyenből gólt is lőttünk, de a bíró nem adta meg Szalai teljesen szabályos találatát. Már-már úgy tűnt, kihúzzuk az első félidőt, de aztán váratlanul érkezett Rusescu, és a románok megszerezték a vezetést.


Sanmartean a képre sem fér fel, de ő indít, egészen a kezdőkörig lépett vissza labdáért.  Lovrencsics megint játékon kívül, sőt, ezúttal Varga is bealszik, így Rat nyugodtan veheti át a labdát a védelem mögött. Közben Rusescu Gerát megkerülve visszalép, és mivel egyik védekező középpályásunk sem veszi fel, Chipciu keresztbemozgása pedig elviszi a két középső védőt, zavartalanul, lendületből galloppozhat be a tizenhatoson belülre. 

Második félidő

Dárdai hátrányban sem csinálta össze magát, mindjárt a félidőben jött Nikolics (a nem túl hatékony Stieber helyére), Lovrencsics és Dzsuzsák helyet cserélt, sőt, a szélső védőinket is feljebb toltuk valamivel. Nagyjából az 55-60. perc környékén lett világos, hogy a románok nem erőltetik tovább a támadásokat, innentől többet volt nálunk a labda, és egyre többször tudtunk felállni 4-2-3-1-ben is.


Támadnak a magyarok: itt már 4-2-3-1-ben játszunk, Kádár az ellenfél térfelének közepén, Dzsudzsák a jobb-, Lovrencsics pedig a baloldalról indul. Nikolics egy az egyben Stieber szerepkörét vette át, valamivel Szalai mögött, kicsit balra tolva helyezkedik. Elek és Gera egymás mellett, maradt a duplaszűrős rendszer.

A változtatások jól sültek el, többet volt nálunk a labda, elkezdett működni a passzjátékunk, de közben hátul sem lazultunk fel túlzottan. Az egyetlen kockázat a két szélső védő feljebb tolása volt, különösen Varga nem érezte a szerepét, többször is feleslegesen támadott vissza labdavesztés után, de mivel nem volt nehéz átjátszani, óriási területek nyíltak meg mögötte. Akkut probléma, hogy nincsenek szélső védőink, különösen Varga nem alkalmazható hatékonyan komolyabb ellenfelek ellen, de még inkább kidomborodik a jelenség, ha egyébként nagyon is rendben van a játékunk védekező része.


Varga labdavesztés után visszatámad az ellenfél térfelén, de átjátszák, és máris indul a román kontra. Gera próbál visszazárni, de esélytelen, szerencsére Rusescunak középen nincs társa, így megússzuk komolyabb gond nélkül.

A végére a románok érezhetően el is fáradtak, sok esetben már inkább ők lassították a játékot, nem véletlen, hogy Dárdai második cseréje a leginkább gyorsaságáról híres Simon Krisztián volt. Tőzsér behozatala aztán még inkább felpörgette a játékunkat, a Watford légiósa több kiváló hosszú labdát is kiosztott, nyugodtan mondhatjuk, hogy jobban ízlett neki a mélységi irányító szerepköre, mint a védekezésben felőrlődő Gerának.

Dárdai nagy érdeme, hogy a második félidőben úgy lett jóval támadóbb felfogású a csapat, hogy közben a védekezés intenzitása nem esett vissza, a játékosok fegyelmezetten tették a dolgukat, akcióból a románoknak nem is nagyon sikerült a kapu elé érniük. A válogatott végig megőrízte a tartását, tankönyvi volt az egyensúly támadás és védekezés között, Piturca nem igazán tudott belenyúlni a meccsbe. Oké, valószínűleg nem is nagyon akart, a románok 1-0 után már inkább a nagy meghalási jelenetek végigjátszására törekedtek, de az egyenlítő gólunk után már hiába próbáltak, nem tudtak felpörögni.

Adódik a kérdés, mi van, ha Nikloics berúgja a helyzetét - valószínűleg az, hogy győzünk - de én nem tudok haragudni a fehérvári támadóra. Egy csatárnak az a dolga, hogy gólra törjön, ha helyzetben van, akkor lőjön, bízzon magában, vállalja a felelősséget, ne továbbtologassa a labdát valaki másnak. Nikolics ráadásul kottára ez a típusú játékos, nem véletlenül lövi idehaza szakmányban a gólokat, olyan önbizalma van a kapu előterében, mint keveseknek. Ráaásul az sem egyértelmű, hogy pontosan kinek kellett volna passzolnia - Szalai nem volt előnyösebb pozícióban nála, Simonhoz pedig egyáltalán nem biztos, hogy eljutott volna a labda:

Összegzés

Dárdai bemutatkozása remekül sikerült, a csapat olyan tartást, olyan taktikai felkészültséget villantott, amilyet az elmúlt jó néhány évben egyszer sem, ráadásul rögtön azon helyszínen, ahol korábban kétéves váltásban égtek meg a prolicenszes szaktekintélyek. A játékosok szemmel láthatóan bíznak a kapitányban, ami nem is véletlen, Dárdai nagyjából a magyar futball egyetlen kikezdhetetlen szereplője, akinek ráadásul a modern futball működéséről is kézzel fogható tapasztalatai vannak.

Nyilván nem kell átesni a ló túloldalára, Dárdai még nem kiforrott edző, valószínűleg bőven van mit tanulnia - kíváncsian várjuk, visszatér-e Németországba a Hertha kölyökcsapata mellé, ahogy azt korábbi edzője, Lucien Favre tanácsolta neki -, és az is nyilvánvaló, hogy nem minden döntése megkérdőjelezhetetlen. Cserébe viszont olyan tulajdonsággal rendelkezik, amilyennel rajta kívül kevés magyar edző: intelligens. A pályán, a pályán kívül, mindenhol. Nem beszél mellé, nem hebeg, nem habog, dönt, vállalja a felelősséget. 

Mint egy igazi vezető.

A bejegyzés trackback címe:

https://tolodas.blog.hu/api/trackback/id/tr16784107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.10.13. 10:54:00

Jó összefoglaló, gratulálok hozzá :)

sanche · http://elakadasjelzo.blog.hu/ 2014.10.13. 10:59:15

Most már baromira túl van misztifikálva ez a tejfeles Pali.

"erébe viszont olyan tulajdonsággal rendelkezik, amilyennel rajta kívül kevés magyar edző: intelligens. A pályán, a pályán kívül, mindenhol. Nem beszél mellé, nem hebeg, nem habog, dönt, vállalja a felelősséget. "

Játékosként sokat köszönhettünk neki. Igen, sok megalázó vereséget, gyakran az alibi királya volt. Sosem felejtem el azt a jelenetet, mikor valami megalázó vereséget szereztünk, ez meg mosolyogva sétált le a pályáról és azt nyilatkozta, hogy a jóisten így akarta, így mi semmit se tehettünk.
Valóban nem hebeg-habog, de hogy ez intelligens..na ne már...

Be kéne látni, hogy a román válogatott egyáltalán nem jó. Asszem vb-re 98-ban jutottak ki, de EB-n is csak 14 éve mutattak valamit.. Ilyen 33 éves Rat-nak kéne vinnie a csapatot..elég vicces. A csapat 95%-a Romániában játszik, ami csak a magyar csapatokhoz képest szint... Még Marica ügyes(aki nem játszott legutóbb), de Ő sem a Realban, csak a Getafeban játszik és nem is megy neki...
Amikor nyomtak a románok, akkor is látszódott, hogy harmat gyengék..hogy a magyaroknál jobbak, az nem nagy szó, de gyengék.
Ehhez a döntetlenhez tényleg csak szerencse és masszív védekezés kellett, edzőtől függetlenül MINDIG VOLTAK ilyen meccsek még a magyar válogatottban is. A probléma ott kezdődik, hogy, ha nincs szerencse és ha a csapat kb műltai szintű, akkor támadnia kell a magyar csapatnak. Ilyenkor viszont nem tudnak 10-11 emberrel védekezni és ekkor annyi annak a szuper masszív védelemnek is.. Gólt meg alig tudnak rúgni több emberrel is..

Ha a románok belövik az elején a helyzeteiket, akkor kiütik a magyarokat és Dárdai ugyanígy csak mosolygott volna..
Újra és újra, mindig eljátszuk ezt..Van egy-két olyan meccs ahol tényleg nem jó az ellenfél és elég csak védekezni és akkor istenítik a kapitányt, meg a csapatot, jönnek ezek a beszólások, hogy milyen rég nem láttunk ilyet...aztán 10 meccs alapján kiderül mindig, hogy ugyanúgy amatőrök..

drover(fanyul társa) 2014.10.13. 11:02:47

Hozsannázunk?
A döntetlen nem jó, kevés. Támadásból egy gól sem született. Az egyetlen egy jól elsült véletlenből. A meccs színvonala egy hazai másodosztályé volt.
Dárdai jó edző, de ezzel az alapanyaggal nem sokra fog jutni.

drover(fanyul társa) 2014.10.13. 11:06:29

@sanche:
Ott ez természetes, ahol egy választáson a a 40% 40% - a "elsöprő orkánszerű győzelem"...

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2014.10.13. 11:40:13

Néztem a játékosaink arcát a Himnusz alatt. Miközben 50 ezer román vérgőzösen fütyült, az látszott rajtuk, hogy "pfujoljatok csak, most megmutatjuk nektek!". Korábban ilyenkor csak ijedtség volt a tekintetekben, most viszont tűz.
Ha mást nem is csinált Dárdai, mint ezt a hozzáállás változást, már megérte őt kinevezni. :)

lavór 2014.10.13. 11:41:48

Ilyen a magyar szurkoló. Egy kikínlódott döntetlen után azt hiszi, hogy VB-t nyert a csapat.

Mr. Közbiztonság Szilárd 2014.10.13. 12:02:28

Csak szólnék, hogy nem 10:0-ra vertük Romániát, hanem egy kurva nagy szerencsével kikínlódott 1:1-lett, egyébként a kapujuk közelébe is alig értünk el.
Nem kéne ennyire elszállni.

sanche · http://elakadasjelzo.blog.hu/ 2014.10.13. 12:16:48

@djlashungary: Gratulálok okoska, az evolúció igen magas fokára sikerült felmásznod... :) Viszont valamit félreértettél, én a hozzád hasonlókat nem szoktam rágni... max. sajnálni :)

Amúgy a lelkes védekezés, ma már alap a kisebb csapatoknál az esélyesebbekkel szemben. Liechtenstein-nek pl hatalmas pechje volt, mert a svédek nem tudtak akciógólt lőni, csak két szerencséset... Csak a szerencsén múlt, hogy nem lett döntetlen.
Ilyen mindig van, mindenhol. A probléma az, hogy a magyar csapat a saját amatőr szintjén álló csapatokat se tudja gyakran magabiztosan megverni.

strokejames 2014.10.13. 12:20:28

hűha, ezzel jár az Index-címlap? kíváncsi lennék a fújoló kritikusok közül hányan jutottak túl a címen, mielőtt tollat ragadtak a kommentmezőben :)

shwarcz bácsi 2014.10.13. 13:30:40

@sanche: nem látod a fától az erdőt. Dárdai nincs túlmisztifikálva.
Nem arról van szó, hogy a románok jók vagy rosszak. nem ez a kérdés.
A magyar csapat mutatott valami olyat, amit az előző években egyáltalán nem sikerült, és ez Dárdainak köszönhető. A hozott anyag, olyan milyen, az idő majd eldönti, hogy mit lehet velük kezdeni. Fejleszteni, erőnlétileg - taktikailag, gyakoroltatni, tanítani nekik. Láthatóan bíztak a játékosok Dárdaiban, és ez sokat számított, mint például az előző években, amikor mindez hiányzott.

Sajnos a magyar foci problémáit Dárdai sem fogja megoldani. A belterjesség, a kontraszelekció, a fogadási csalások, a bratyi - mutyi, és
a totális szakmaiatlanság.
3 meccsre szerződött, de máris többet mutatott mint előtte bárki más.

jet set 2014.10.13. 13:36:05

Egy-egy meccsre korábban is fel tudták magukat szívni, például amikor otthon vertük meg a németeket. De stabilan sohasem hozták ezt a teljesítményt. Ezt a román csapatot meg kellett volna verni. Ez a csoport akár még nyerhető is lenne, régen volt ennyire jó sorsolás, hogy csupa szar csapat van a csoportban. Az első kalapos görögök is rém szarok. Erre ilyen nyilatkozat, hogy mi a 3. helyért versenyzünk?

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.10.13. 13:44:02

már kezdtem megijedni, hogy csak én láttam másik mérkőzést

christvhu 2014.10.13. 13:47:32

Korrekt elemzés, fontos még annak a hangsúlyozása, hogy a meccs -kapitányi szempontból - egyik legfontosabb eleme a kezdőcsapat meghatározása, ahol tökéletesen látszott a tudatosság és a megfelelő helyzetelemzés. Kezdve ott, hogy Király védett, akit pont nem hat meg ötvenezer őrjöngő román, vagy éppen egy elfogult játékvezetés, folytatva azzal, hogy símán bevállalta a Stieber, Gera, Dzsudzsák, Lovrencsics négyes egyidejű bevetését, befejezve a mérkőzés utáni nyilatkozatig. (nekem különösen sokatmondó volt, ahogy a legvégén e megdöbbent riporter kezéből gyakorlatilag kivette a mikrofont, hogy boldog születésnapot kívánjon egy barátjának.
Lehet fanyalogni, meg lesajnálni a Román válogatottat, de azért 1981 nagyon régen volt. Azóta nem szereztünk pontot ott. '86 óta pedig nem gyakran láttunk olyan csapatot, amelyik a játéktudásához képest ennyire jó felfogásban és kellő bátorsággal játszott volna.

@shwarcz bácsi: +1

sanche · http://elakadasjelzo.blog.hu/ 2014.10.13. 14:08:29

@shwarcz bácsi:
De éppen ezzel van a bajom, hogy a szurkolói emlékezet elég rövid (vagy csak ragaszkodnak az álomhoz..)

Minden évben volt pár olyan meccse a magyar válogatottnak, ami után ugyanezeket skandálták, hogy látszik, hogy most milyen tartása volt stb.. Döntetlen a dánokkal, albánok legyőzése, 2013-ban döntetlen a románokkal, a svédeket az elmúlt években gyakran megszorongatták stbstb...
Szóval eddig sem azokkal a meccsekkel volt a gond, ahol felszívták magukat és szerencséjük volt..minden évben volt több ilyen meccs..
Sőt, szerintem Lothar alatt ezt nagyon stabilan is hozták, de erősebb csoportokban(illetve erősebb svédek ellen) ezek is arra voltak jók, hogy "tisztesen helytálltak".
Tehát az a gondom, hogy ilyet azért látunk elég gyakran, de sokan úgy csinálnak, mintha nem..

sanche · http://elakadasjelzo.blog.hu/ 2014.10.13. 14:15:15

@csentecsa: ""mi lett volna ha" érvelésnek nincs túl sok értelme."
Ezzel egyet is kell, hogy értsek, ugyanakkor be kell látni azt is, hogy nagyobb volt a szerencse, mint a tudomány az eredmény mögött.
Én mindig azt mondom, hogy ki lehet kapni a papíron jobb csapattól, de amúgy kb azonos erejűtől, de játékban legyünk jobbak. Amikor szerteszét sétálgattak csak a románok a pályán, még akkor sem volt jobb a magyar csapat... lehet sörözni és örömködni a meccs után, de akik ebbe többet belelátnak, azok pofára fognak esni. És ők lesznek a leghangosabb k.anyázók legközelebb...

"A másik meg az, hogyha sikerül jó eredményt elérni valaki ellen, akkor rögtön jön a "nem is volt olyan jó az ellenfél" szöveg."

Mert ez az igazság. Kb nb1 színvonal volt a meccs..

strokejames 2014.10.13. 14:22:22

@sanche: "nagyobb volt a szerencse, mint a tudomány az eredmény mögött."

ez véleményem szerint tényszerűen nem igaz. ezért is lenne jó, ha mondjuk végigolvasnád a posztot. mert pont erről szól.

pokesz70 2014.10.13. 14:31:37

A román válogatott legalább egy kategóriával jobb csapat, mint a miénk. Nem tudom, hogy az, hogy az első félidőben 30-40 percig csak nyomoztuk a labdát, mennyire volt taktika, nekem inkább úgy tünt, hogy esélyünk sem volt két passznál többet birtokolni a labdát. Ívelgettünk előre vaktában, de csak azért, mert ennél többet nem engedtek a románok. Egy az egyben szinte minden poszton jobb játékosaik vannak, folyamatosan meg is verték a mieinket. Szerintem, ha megadják Szalai gólját, kikapunk. Így, hogy ők vezettek és mi csak elég későn egyenlítettünk, azt eredményezte, hogy a második félidőben már ők is elsősorban az eredmény megtartásában gondolkodtak. Ha mi vezetünk, vagy döntetlennel megyünk neki a második félidőre, ugyanúgy benyomtak volna minket a saját kapunk elé, fáradság ide vagy oda. És akkor tutira lőttek volna még 1-2-őt. Viszont, ha Nikolcs belövi, akkor nyerünk (ne felejtsük el, hogy a lövése megpattant egy védőn, tehát szinte tökéletesen játszotta meg a helyzetet). Dárdait nem kell egyből a magyar foci megmentőjének kikiáltani, de hogy Pintérnél vagy Egervárinál szintekkel jobban fel van készülve taktikailag és mentálisan is, az tuti.

sanche · http://elakadasjelzo.blog.hu/ 2014.10.13. 15:27:48

@csentecsa: "Nagyon jó, akkor ezek szerint végre egy könnyű csoportba kerültünk.."

Végre?? Miért, az előző milyen volt? Amúgy igen, nem tudom minek nevezni azt, ahol ez a mostani görög és román csapat állítólag a legjobb...

"A lengyel-német meccset láttad. .. Ezt a játékot gólban mérik.."
Mondok jobb példát: a svéd meccs. Liechtenstein-nek (!!!) nem tudtak akciógólt rúgni, két óriási szerencsególjuk volt... Egy rossz szavuk nem lett volna, ha 0:0 lesz.

Összességében viszont mindegy, hogy a svédek döntetleneznek-e, vagy mákjuk van és nyernek, vagy, hogy a németek kikapnak-e vagy sem, NYILVÁN a németek SOKKAL jobbak a lengyeleknél és ez meg fog látszódni később, ahogy a svédek is jobbak Liechtensteinnél. Hiába mérik gólra a focit, lássuk be, hogy tudás nélkül, vagy sokkal kisebb tudással sokra nem fogsz menni hosszabb távon...

sanche · http://elakadasjelzo.blog.hu/ 2014.10.15. 13:47:48

@csentecsa: "Képzeld el azt a szitut, ha majd jönnek Pestre a finnek, és mondjuk játszunk velük egy ugyanilyen döntetlen.( Vagyis nyomunk, jól játszunk, de gólt nem tudunk szerezni..."

Először is, nem tudom Te mit láttál, de én a román magyaron egy jól játszó csapatot se láttam. Én egy olyan meccset láttam, ahol egy abszolút nem meghatározó csapatokban játszó románok voltak, ráadásul a legjobbjaik kiesve, egy magyar csapat ellen, akik a meccs előtt nagyon magabiztosak voltak.
Lement az első félidő, végig csak a románok voltak a pályán, de nem voltak jók...Csak a védelemnek volt köszönhető, hogy számítani lehetett a román gólra, amúgy tényleg nem voltak jók..Aztán amit eredménytartásként műveltek,l az tényleg szánalmas volt. De a magyar rész meg annyit csinált, hogy gólt nem ajándékozott igazából, de a támadásban egy csel nem volt, nem volt semmi egyszerűen.
És pont ez a semmi volt tegnap is Feröer ellen is. Ez a semmi, a gyenge románok ellen jó volt szerencsével párosulva egy döntetlenre, az amatőr Feröer ellen meg egy nagyon szűk, kissé szerencsés győzelemre.
És én tényleg azt mondom, hogy a magyar válogatottnak húsz éve nem a pontokat kellene gyűjtenie, hanem a játékot kéne fejlesztenie. Ezekből a mecsekből látszik, hogy mennyire nincs magyar foci. Kijuthatunk az EB-re, az elmúlt években elég könnyű csoportokat kaptunk, a mostani meg aztán tényleg.. ..De ez a lényegen nem változtat semmit. Ez nem foci így, nagy hajtást se láttam magyar részről egyik meccsen se, csel sincs..akkor miről beszélünk? Most akkor ez lesz a magyar foci, hogy ha amatőr, ha gyenge román csapat, mi majd 10 emberrel védekezünk, aztán majd lesz valami?
Ha nincs jó játék, akkor nem lesz fejlődés. Lehetnek megnyert meccsek, lehetnek döntetlenek, de erre nem lehet építeni. Minden, de minden évben ez van. Összehoz az amatőr csapatunk egy döntetlent, vagy egy győzelmet, egy papíron elvileg erősebb csapat ellen, mindenki örül, juhú, akkor most jó lesz a foci..Aztán minden évben jön a felismerés, hogy játék nélkül nem lehet építkezni a fociban.

Ha jó csapat ellen jól játszanának a magyarok, de csak döntetlenre futná, akkor nem mondanám, hogy amatőrök..

sanche · http://elakadasjelzo.blog.hu/ 2014.10.18. 23:43:13

@csentecsa: "Ez az idő arra volt elég , hogy mentálisan helyre tegye a játékosokat"
Kérlek szépen, őszintén számold már össze hányszor mondták már ezt nekünk. Szerintem szó szerint kb 10-szer az elmúlt tíz évben.
Valahogy mindig sikerül két-három meccsre úgymond mentálisan helyre tenni a csapatot...

"mindkét selejtezőben kikaptuk pl. Hollandiát, "
Mármint az előző eb selejtezőn kikaptuk Hollandiát, ja, Őket nem lehetett megelőzni, de mellettük a svédek voltak még, akik sok éve folyamatosan egyre rosszabbak. Itthon ki is kaptak... (biztos, mert mentálisan egybe volt a csapat). Az azelőtti EB selejtezőn már nem volt egy igazán jó csapat sem, az előző vb selejtezőn meg ugye megint ott voltak a hollandok, a másodikok viszont az az "erős" román csapat volt, akikkel már akkor is döntetlenezett Magyarország.

"Ez a román csapat megverte a görögöket, idegenben simán verte a finneket"
..Azokat a görögöket, akik most kaptak ki a nagyon "erős" észak-írektől is..
A finnekről meg ne beszéljünk...arról a csapatról van szó, ami SOHA nem jutott ki semmilyen nemzetközi sporteseményre, és az elmúlt selejtezők alatt olyanoktól kaptak ki, mint Moldova, Észtország és Azerbaidzsán, és olyanokkal döntetleneztek, mint Liechtenstein, Örményország.. Ők azok, akiknél stabilan jobb még a magyar mérleg is, kapitányfüggetlenül.

"és Pitcurca is emiatt a meccs miatt bukott meg. Miért nem lehet ezt objektíven elismerni?"
Mert hazugság. A román kapitányról mindenki tudta, hogy nem marad sokáig, a meccs azzal kezdődött, hogy nem jön ki a vezetéssel és bejelentette szeptemberben, hogy tárgyalásokat folytat egy szaúdi csapattal...

"Piturca szeptember elején bejelentette, hogy tárgyalásokat folytatott a szaúdi al-Ittihad Dzsidda együttesével, de akkor nem tudtak megegyezni, így nem jött létre a megállapodás. A román sajtó már a szombati, Magyarország ellen 1-1-re végződött bukaresti Európa-bajnoki selejtezőmérkőzés előtt tudni vélte, hogy Piturcának ez, illetve a keddi finnországi mérkőzés lesz az utolsó szakvezetőként."

Sajnos ma már az az igazság, hogy valóban szar az a csapat, ami nem győzi le a magyarokat, mert a magyar oldalon MAXIMUM, nagyon maximum egy kis hajtás van. De passzok, cselek, bármi focira hasonlító dolog nincs. Erről valóban nem Dárdai tehet, de megint ott vagyunk, hogy itt már voltunk, sőt, volt ennél mentálisan erősebb, jobban küzdő magyar csapat is.
süti beállítások módosítása